Kören

Mariakören är för många intimt förknippad med den vackra domkyrkan i stifts- och residensstaden Västerås. Domkyrkan är Mariakörens naturliga hemvist och kören är där ett traditionsenligt inslag vid högmässor och kyrkliga högtider, såsom juldagens vesper. Kören grundades 1957 av Bror Samuelson och leddes av honom fram till 1991. Agneta Sköld efterträdde Bror och ledde Mariakören fram till sin pensionering år 2014. Under 2014 leddes Mariakören av Martin Arpåker som därefter efterträddes av Agneta Sköld. Sedan hösten 2016 är Joakim Olsson Kruse körens dirigent.

Från att ha varit en ren ungdomskör har den med åren blivit mer blandad i åldrarna. Kören har en bred repertoar som omfattar såväl tidig musik som nyskriven. Kören har framgångsrikt deltagit i många körtävlingar och festivaler runt om i världen.

SopranerAltarTenorerBasar
Helena AppelrosAlince IngåJG HelmerssonEric Annell
Anna-Karin ForssénLinda StrömbergViktor MorinJohan Engström
Charlotta HammarHelena WessmanTomas StenströmDaniel Svensson
Ingrid JernstedtHelén HumalajokiPeter ÅströmStefan Bohlin
Chasmin Marquez KarlssonJosefine HällJesper KarlssonJohan Elsner
Tine MollerupSofia Långström Lars Blomgren
Hanna NorénMaria Paulson Mats Hedfors
Lina RolfJulia Carlsson  
Maria SchweitzCaroline Slotte  
Anette Wimyr KlassonJohanna Strömberg  
Emelie SöderholtzEmma Sihvola  

Lite historia

Mariakören bildades av Bror Samuelson 1957, först som en flickkör, och namnet anknöt till Västerås domkyrka, som är en Mariakyrka. Parallellt hade Bror startat gosskörsverksamheten i domkyrkan och samverkan mellan körerna var vanligt förekommande. Som en initiativtagare till och lärare i Västerås musikklasser fick Bror också en unik position att värva begåvade unga sångare till sina körer, och Västerås fick njuta frukterna av ett framväxande rikt körliv.

Tillsammans med sin hustru Birgitta och Mariakören företog Bror resor till körfestivaler och körtävlingar runt om i Europa, något som sporrade och svetsade samman sångarna. Bror samlade också sina körer för att framföra de stora passionerna av Bach, och i slutet av 1970-talet spelade Sveriges Television in en halvscenisk version av Matteuspassionen med Mariakören och bl.a. Erik Saedén och Staffan Sandlund i rollerna som Jesus respektive Judas.

Så småningom övergick Mariakören till att bli en blandad kör, och ett stort antal årskullar unga sångare har sjungit i kören och sedan gått vidare till yrkesliv, i många fall med sång och musik som profession. Idag är Mariakören en vuxenkör med stor spridning i åldrarna.

Du kan hitta tidniningsurklipp med Mariakören från 1960-talet genom att trycka på länken här